Nisan Ayına Özel Kampanya!

Freelancer Çalışanlar İçin Sosyal Medya Pazarlaması İpuçları

Freelancer Çalışanlar İçin Sosyal Medya Pazarlaması

Freelancer olarak çalışmaya karar verdiniz ya da bu çalışma tarzına geçmeden önce hakkında daha çok mu bildiye ulaşmak mı istediniz? O zaman pazarlama planınızın en önemli parçalarından birisi de kuşkusuz ki sosyal medya olacaktır. İş sosyal medya pazarlamasına gelince de ister serbest çalışan olun isterseniz de daha büyük şirketlerde çalışın, dijital evrimi günden güne yaşadığımız şu dünyada sosyal medyadan kaçınmanız imkansız olacaktır. Elbette ki bu konuyla alakalı çok fazla şey okudunuz, kulaktan kulağa dolaşan efsanelere, ‘şunu şöyle yaparsan şöyle oluyormuş’ sözcüklerine fazlasıyla maruz kaldınız. Peki sosyal medya pazarlamasının ardında neler var, aralayalım.

DAHA FAZLA SATIŞI GARANTİ EDER

Bazı insanlar müşterilerinize yönelik attığınız, Hizmetlerinizi anlatan attığınız tweetlerinizin anında müşteri kazandıracağını düşünen insanlar elbette ki var. Şu bir gerçektir ki, kimse satışa yönelik tweetleri sevmez ve onları görmezden gelmeye doğru evrilmişizdir. Bununla birlikte sosyal medyanın ne kadar geniş olduğu gerçeğini de unutmadan yola devam etmek gerekir. Twitter bilgi toplamak ve araştırma yapmak adına oldukça güzel bir silah olsa da, unutmayın ki milyonlarca bilgi o havuzda. Farklılaşmak ve bir adım öne geçmek için alakalı olmak, özgün ve kararlı olmak sizin anahtar değerleriniz olmalıdır.

SONUÇ VERİR

Sosyal medya profili yaratmak biraz zaman alacaktır ve hemen fark edilmeyeceksinizdir de. Fakat bu sizin hevesinizi kırmasın. Düzenli güncellemeler ve postlarla birlikte kullanıclarınızla iyi iletişimde bulunduğunuz bir profil yaratabailirsiniz. Eğer ki kaliteyi sağlarsanız, faydalı ve ilginç içerikler üretip bunları paylaşırsanız, emin olun ki bu işi başaracaksınız.

HERŞEY REKABET İÇİNDE

Bir bakıma zaman ve hedeflediğiniz kitlenin ilgisini çekmek için adeta rekabet içindeyiz. Fakat bu bir yarışta ya da dövüşte rakibinize davranır gibi hareket etmenizi gerektirmez. Aslında, aynı sektörde olduğunuz ve teknik olarak rakibiniz gibi gözüken diğer insanların da içeriklerine ulaşıp bunları paylaşabilirsiniz. Bu sizin hem rakibinizi tanımanıza, ona göre bir ilişki inşa etmenize hem de karşılıklı iletişimde kalmanıza sebep olacaktır.

TAKİPÇİLER

Daha fazla takipçi, daha fazla bilinirlik olarak geri döner değil mi? Bu yanlış olmamakla birlikte, takipçileriniz ilk olarak düşünmeniz gereken kavram olmamalı. Bazı şirketler sahte kullanıcılar alıp, daha fazla takipçi sayısına ulaştıklarında güvenirliklerinin artacağı kanısında oluyorlar. Tonlarca takipçi satın alıp, hiçbir etkileşimin olamaması çok daha fazla güvensizlik yaratmaz mı? Buna benzer olarak, rastgele diye nitelendirdiğimiz takipçiler de, eğer ki sizin içeriğinizle bir bağ kuramazsa, onlarda değersiz oluyorlar.

Kendi alanınızla alakalı insalara ulaşmalı, rastgele insanları takip etmekten kaçınmalısınız. Bir başkasının binlerce takipçiye ulaşması sizi hedefinizden saptırmamalı ve istikrarlı bir şekilde paylaşım yapmaya devam etmelisiniz.İçeriğinizin ne kadar paylaşıldığı ya da kaç kişiye ulaştığı aslında daha amaca uygun.

SOSYAL MEDYA YETERLİ

Eğer ki sosyal medya sizin pazarlamanızı yapmanızdaki tek yol ise,  bu oyunu daha öteye taşımanın yollarını aramaı ve bu gücünüzü kuvvetlendirmelisiniz. Muhtemelen beni işe alın ya da web sitemi ziyaret edin demeniz yeterli olmayacaktır çünkü herkes aynı şeyi söylüyor olacaktır zaten. Yapmanız gereken, insanların ihtiyacı olan ya da istedikleri şeyi  sitenizde bulabilmesi için onları ziyaret etmeye ikna etmeniz. Bu trafiği sağlamanın  popüler yollarından birisi de onlar için hazırlamış olduğunuz yararlı ipuçları, bedava içerik  ya da onlara sunacağınız çeşitli postlar.

Eğer ki müşterilerinizin sizi işe almasını istiyorsanız,  oturup onların size gelmesini beklemek yerine dışarı çıkıp onları sizin bulmanızı gerekiyor. Bunun en iyi yollarından biri ise mailing yapmak. İş dünyasının önde gelen isimlerini topladığınız listenize kendinizi ve yaptığınız işi anlatan bir mail hazırlayabilir ve bunu onlara gönderebilirsiniz. Bir diğer yolda çeşitli yerlere ilan asmak. Bunun için özellikle ülkemizde Starbucks gibi mekanların ilanlarınızı asabileceğiniz köşeleri mevcuttur. Bu tarz yaklaşımlarla insanların yaptığınız işten haberdar olmasını ve size müşteri olarak geri dönmelerini sağlayabilirsiniz.

Facebook İpuçları

Facebook’u kullanacaksanız kendi kişisel profilinizden ziyade bir sayfa açmanız  ve bunun üzerinden paylaşım yapıyor olmanız daha tercih edilen bir yaklaşımdır. Ayrıca birçok freelancer Facebook gruplarını aktif olarak kullanıp, kendini ve yaptığı işleri tanıtıp buradan müşteri bulabilirler.

Twitter İpuçları

Twitter hemen paylaşım yapılan içerikler için oldukça iyi bir platform. Bu platformu blog postlarınızı paylaştığınız daha geniş bir izleyici kitlesine hitap ettiğiniz bir alana çevirebilirsiniz. Etiketleme sistemi ve trend başlıkları sizin daha spesifik bir kitleye hitap etmenizi olanak sağlayacaktır.

Linkedin İpuçları

Linkedin iş dünyasına hitap eden bir Facebook aslında. CV’inizi ve bugüne kadar deneyimlerinizi paylaştığınız  bir profil oluşturup burada yetkinliklerinizi herkesin göreceği şekilde paylaşabilirsiniz. Linkedin sayesinde iş dünyasından çok fazla kişiye ulaşabilir ve yeni müşterilerinizi bu yolla bulabilirsiniz. Eğer ki hali hazırda bir websiteniz yok ise, Linkedin sizin çalışmalarınızı yayınlayacağınız, kendinizi anlatacağınız ve bu sayede potansiyel müşterilerinize dokunacağınız en iyi yer olacaktır.

Sosyal medyayı bir pazarlama aracı olarak kullanırken asıln dikkat etmeniz gereken, yayınlayacağınız içerik olacaktır. Şöyle ki uzun postlarınız için Facebook çok daha faydalı bir kanal olurken, kısa içeriklerinizin çok daha hızlı etkileşime geçmesi için Twitter güzel bir çözüm olacaktır. Eğer ki yaptığınız iş görsele dayanıyorsa, yani bir fotoğrafçı ya da tasarımcıysanız sizin için en iyi pazarlama kanalı İnstagram ya da Pintrest olacaktır. Sosyal medyayı iyi analizleyip, hedef kitlenizin nerede olduğunu çözümlemek aslında potansiyeli yakalamak anlamına geliyor.

İşiniz için en iyisi hangisi sadece siz bilebilirsiniz. Fakat şunu size hatırlatmakta fayda var düzenli paylaşımı olmayan hesaplar insanlar tarafından umursanmıyorlar. Bu yüzden düzenli paylaşımda bulunmak oldukça önem teşkil ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir