Nisan Ayına Özel Kampanya!

Girişimcilik Film Önerileri

Girişimcilik Film Önerileri

Girişimcilik her ne kadar insanın içinden gelen güdülerle harekete geçen bir kavram olsa da herkesin motivasyona ihtiyaç duyduğu zamanlar vardır. Girişimcilik ile ilgili filmler de kitaplar kadar pozitif değer katacak bilgiler verir ve aradığınız ruhsal desteği sağlayabilir. Her şeyin bittiğini düşündüğünüz anlarda sıçrama yapabileceğiniz gücü sadece bir filmle bulabilirsiniz. Enerjinizi yükselterek işinize daha büyük bir hevesle sarılmanızı sağlayacak ilham verici girişimcilik filmlerini sizin için derledik.

Silikon Vadisi’nin Korsanları / Pirates of Silicon Valley / 1999

Girişimcilik denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Steve Jobs ve Bill Gates’i bir de böyle tanıyın! Jobs ve Gates’in üniversite yıllarında birlikte verdikleri mücadeleyi anlatan bu film, şirketlerini nasıl kurduklarını ve nasıl yükselişe geçtiklerini ekrana yansıtan bir biyografidir. İnternet ve bilgisayar teknolojilerinde devrim yaratan projelerin hangi şartlar altında geliştirilerek bugünlere nasıl geldiğini özetler. Dijital tabanlı girişim planı yapanlar kadar öğrencilerin de izlemesi tavsiye edilir.

Sosyal Ağ / The Social Network / 2010

Yaptığı girişimin başarısıyla tüm dünyada adını duyuran Mark Zuckerberg ve arkadaşlarının milyon dolarlık Facebook projesine nasıl başladıklarını, gelişimini ve bugünkü durumuna gelişini anlatan film tam bir başarı öyküsü. Duygusal bir travma sonucu intikam peşine düşen Mark’ın otoriteye başkaldıran dijital eylemleri, kendisini ve arkadaşlarını gün geçtikçe tüm dünyayı saracak bir fenomene doğru götürür. Günlük hayatta fikirlerin doğumu ve geliştirilmesiyle ilgili birçok açıdan feyz alınabilir.

Umudunu Kaybetme / The Pursuit of Happyness / 2006

Chris Gardner çok iyi bir eş ve çok iyi babadır ancak işiyle ilgili ciddi sorunlar yaşarken maddi olarak da dibe vurmuştur. Sorunları çözemeyeceğini düşünen eşi onu terk etmeye, çocukları olan Christoper’ı da babasıyla bırakmaya karar verir. Terk edilmenin acısıyla başa çıkmaya çalışan Chris ve oğlu evden de atılır. Oğlundan aldığı sevgiyle mücadele savaşına giren baba, kendi çapında büyük mucizeler başarır. Motivasyonun ne demek olduğunu ve nerelerden kazanılabileceğini gösteren bu film sert gerçekci bir duygusal drama.

Zeka Pırıltısı / Flash of Genius / 2008

İnovatif projeler üretiyor ve inovasyona merak duyuyorsanız 2008 yapımı olan bu biyografiyi izlemelisiniz. Detroit’teki otomotiv endüstrisini tek başına karşısına alan Robert Kearns, bu güçlü yapıyla olan savaşında umulmadık bir mücadeleye girmek zorunda kalır. Yaptığı buluşu uygulayan fakat kendisini devre dışı bırakanlara karşı adaletle hakkını arayan mucit bir savaşçının gerçek yaşam öyküsüdür.

Para Avcısı / The Wolf of Wall Street /  2013

Başarılı bir girişim veya yüksek mevkiye geldikten sonra zafer sarhoşluğuna kapılmanın acı sonuçlarını öğrenmek isterseniz Para Avcısı tam size göre bir film olabilir. Mevkinin bir gecede kazanılabilir bir şey olduğu kadar bir gecede kaybedilebileceğini, çok para kazanmanın ve zenginliğin pamuk ipliğine bağlı olabileceğini anlatan filmde Jordan Belfort’un biyografisini Martin Scorsese’in yönetmenliğiyle izleyebilirsiniz.

Ge(n)ç Çıraklar / The Internship / 2013

Nick ve Billy, özel sektörde faaliyet gösteren bir şirketin pazarlama departmanında görevli olan iki arkadaştır. Klasik pazarlama yöntemleriyle çalışan ikili, dijital pazarlamanın dinamiklerine ayak uydurmakta zorlanırlar ve en sonunda kovulurlar. İşsizlikle mücadele ettikleri günlerde Google’ın verdiği stajyer ilanlarını görürler ve dijitalden anlamadıkları halde başvurmak isterler. Yaşları geçmiş olan iki kafadar, mülakat günü karşılaştıkları genç uzmanlarla nasıl rekabet edeceklerini düşünürken birbirlerini de elemeleri gerektiğini fark ederler. Keyifle izlenecek bu komedi en iyi girişimcilik filmleri arasındadır ve siber işlerin gerektirdiği yetenekler konusunda ilham verici fikirler alabilirsiniz.

Startup.com / 2001

Startup.com, internet girişimcilerinin birçok ders çıkarabileceği 2001 yapımı bir belgeseldir. İki arkadaşın hayalleri ile başlayan yolculukta finans yaratma sürecinin sancısından çözüm ortaklarıyla yaşanan sorunlara  kadar pek çok konu ele alınmıştır. Tecrübeli insanların deneyimlerinden faydalanmak için harika bir fırsat olan 107 dakikalık belgeseli notlar alarak izlemeniz önerilir.

Thank You for Smoking / Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler / 2005

Bir girişim fikri ne kadar iyi olursa olsun doğru bir pazarlama stratejisi olmadan satış başarısı yakalamak mümkün değildir. Satış etkinliği tesadüflere bırakılmayacak kadar önemli bir bilimdir. 2005 senesinde vizyona girdiği zaman adından çok bahsettiren bu film, ürünün değil pazarlamanın önemli olduğunu vurgular. Satışı en zor ürünlerin dahi doğru stratejilerle pazarlandığında rekor seviyelerde satılacağını ispatlar.

The Joneses / Örnek Aile / 2009

Demi Moore hayranlarını ekrana kilitleyen Örnek Aile, sektörel odaklı kurgusuyla dikkat çekiyor. Bu film ile günümüz piyasasındaki tüketim alışkanlıkları, tüketici psikolojisi, marka bağımlılığı gibi konularda ince detayları görebilir, tüketici sadakatiyle ilgili farklı fikirler edinerek kendi işinize uyarlayabilirsiniz. Tahmin edilemez senaryosuyla sizi sürekli şaşırtmayı vadeden film, 2009 yapımı olsa da bugün bile hâlâ geçerli olan kuralları gözler önüne seriyor.

Freakonomics / Ekonomanyak / 2010

Freakonomics, tüketim çılgınlığının nasıl tetiklendiğini ve dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü anlatan bestseller kitaplardan biridir. Tüketicilerin farkındalığını arttırmak için branşında uzman olan altı yönetmen bir araya gelerek kitabın belgesel tadında filmini hazırlar. Ekonomist Steven Levitt ve gazeteci Stephen Dubner’ın ortak eseri olan Freakonomics, en iyi girişimcilik filmleri arasında 7’den 70’e herkesin mutlaka görmesi gereken bir yapımdır.

Something Ventured / 2011

Amerika Birleşik Devletleri menşei olan birçok şirketin başlangıçta nasıl bir risk sermayesiyle yola çıkarak dev şirketler arasına girdiğini konu alan belgesel 2011 yapımıdır. Girişim kavramının en önemli konularından biri olan finans kaynağı hakkında önemli ipuçları verir. Yatırımcı şirketlerin hangi kriterlere göre yatırım yapacakları girişimleri seçtiğini anlatan belgesel aynı zamanda kapitalist sistemin nasıl işlediğini de ele alarak gözler önüne serer.

The Founder / Kurucu / 2016

Dünyanın en çok bilinen markaları arasında olan Mcdonald’s kurucuları, ilk günden bugünkü haline gelene kadar popülerliği korumak adına ciddi bir yol kat etmiştir. Rekabetin en yüksek olduğu sektörlerden birinde zincir restoranlar açacak kadar genişlemek ve marka bilinirliğini arttırmak hiç de kolay değildir. Dick ve Mac McDonald isimli kardeşlerin zorlu mücadelesini anlatan filmde işbirliğinin ve inancın gücünü yeniden keşfedebilir, başarı merdivenlerini çok daha sağlam adımlarla tırmanabilirsiniz.

Glengarry Glen Ross / Amerikalılar / 1992

Pazarlama ve satışla ilgilenen kişilerin stres yönetimi hakkında fikir edinmesini sağlayan 1992 yapımı film, New York City’deki emlak satıcıları üzerinden strateji veriyor. Öncelikli amacı satış olan emlak ofisinde çalışanlara ültimatom veren yönetici, hafta sonunda iki kişi hariç herkesin işten çıkarılacağını söyler. Ortamın gerilmesi için yeterli olan bu duyurudan sonra herkes patronun gözüne girebilmek için farklı planlar yapmaya başlar. 2 günlük bir atmosferi anlatan filmde baskı altında çalışmanın işleri nasıl karıştırabileceği ve bununla nasıl başa çıkılacağı anlatılır.

The Godfather / Baba / 1972

Baba, sinema dünyasında hiç eskimeden etkisini sürdüren kült yapımlar arasındadır. Özellikle girişimciler için mutlaka tavsiye edilen film, küçük bir aile işletmesinin büyüme hikayesini anlatır. Zamanla New York’un en büyük organize çetesi haline gelen ailenin reisi ve oğlu büyük sınavlar vermek zorundadır. Kalıcı başarı için legal yoldan yürümenin önemini vurgulayan senaryoda başarılı kalmak için yapılan fedakarlıklar hakkında da bir şeyler bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir