Nisan Ayına Özel Kampanya!

Girişimcilerin Kalbini Çalacak 10 Star Wars Alıntısı

girisimcilerin-kalbini-calacak-10-star-wars-alintisi

Star Wars (Yıldız Savaşları) film serisinin tüm dünya kültürlerini etkilediği su götürmez bir gerçek! 40 yıldan fazladır tüm dünyayı kasıp kavuran film serisi, birçok nesli etkilemiş görünüyor. Çok uzak ve hayali bir galakside geçen olaylar anlatılmasına rağmen evrensel bir dile sahip olan film serisi herkesin kalbine dokunmayı başarıyor. Film serisinde en çok işlenen ve izleyen herkesin kendisinden bir şeyler bulduğu ana konular ise aile bağları, arkadaşlık, miras, kimlik, başarı, başarısızlık, kurtuluş ve en kötü anlarda bile umutlu kalmak.
Görüldüğü üzere oldukça geniş bir konu yelpazesi olan Star Wars’un girişimcilerin de kalbini çelerek onlara yol gösterecek 10 tavsiyesine hep beraber göz atalım;

1.Yoda: “Yap ya da yapma. Deneme şansın yok!”

Bu efsane tavsiye bilge üstat Yoda tarafından Dagobah’taki eğitimi sırasındaki öğrencisi Luke Skywalker’a verildi. Bu öğüte göre cesur bir şekilde hızlı kararlar alınması gerekir. Girişimciler ise işlerinin doğası gereği daima şüphelidir ve kararsız anlar yaşarlar. Ancak bu anlarda belirsizliklerde kaybolmak yerine mücadele edin ve elinizden gelenin en iyisini yaparak tekrar ayağa kalkın.

2. Han Solo: “Olasılıklara yenik düşme.”

C3PO, Han Solo’ya başarılı bir asteroit gezisinin ihtimallerini sıralarken, Solo aniden bu duruma müdahale eder ve başarısızlık olasılıklarını ortadan kaldırmak için elinden geleni yapar. Peki Solo’nun başarısızlık olasılıklarını elimine etmesi girişimciler için nasıl bir tavsiye taşıyor? Oranlarla ilgili bilmemiz gereken en önemli şey tamamen spekülatif olmaları. Bir işin iflas edeceği veya kötü gideceği ihtimali asla tamamen gerçeği göstermez. Eğer hayaller büyükse, bu riski göze almak gerekir.

3. Obi-Wan Kenobi: “Tecrübelerime göre şans diye bir şey yoktur!”

Işın kılıcını kullanmayı ilk kez öğrenen Luke’u cesaretlendiren Kenobi’dir. Luke bir süre sonra ışın kılıcını çok iyi kullanmaya başlayınca Han Solo bunu şansa yorarken, Kenobi ise kesinlikle aynı fikirde değildi. Çünkü başarı, sıkı ve düzenli çalışmanın, yani emeğin sonucu! Bu yüzden, şu an edindiğiniz noktaya uzun deneyimler ve emekler sonucunda geldiniz, denemeye ve risk almaya devam edin.

4. Anakin Skywalker: “Bazen gururumuzu bir kenara bırakmalı ve gerekli olanı yapmalıyız.”

Heyecan dolu sahnelerden birinde klonların saldırısı sırasında Senatör Padme Amidala’dan kendi güvenliği için saklanması istenir. Ancak Amidala bu fikre itiraz eder, koruması Skywalker ise senatöre insanlara karşı sorumlulukları olduğunu ve güvenliğinin daha önemli olduğunu hatırlatır. İşte tam bu an! Senatör durumu değerlendirdikten sonra kalıp savaşmak yerine gurunu bir kenara bırakır ve daha çok insanın geleceğini korumak adına saklanır. İş hayatında da bazen çok ısrarcı, kavgacı ve gururlu olmamak gerekir. Eğer “Ya benim istediğim olur ya da ben bu işi yapmam.” tarzında bir cümle sizi tanımlıyorsa lütfen acilen bu tavrı bırakın ve uzlaşmanın yollarını arayın. Yoksa önünüze çıkan birçok iş fırsatını ketum tavrınız nedeniyle kaçırabilirsiniz.

5. Qui-Gon Jinn: “Her zaman daha büyük bir balık vardır.”

Jinn’in bu sözü metaforik olmaktan ziyade filmdeki bir gerçekliği yansıtsa da alınması gereken ders her zaman daha büyük imkanların ve iş projelerinin karşımıza çıkabileceğidir. Havuzdaki tek balık olmadığımızı hatırlayarak hazırlıklı olmalıyız.

6. Yoda: “Öğrendiklerinizi yeni nesillere aktarın.”

Yoda son nefesini verirken hayat dersleri de vermeyi ihmal etmeyerek Luke’a bu tavsiyede bulunuyor. Luke’un daha uzaktakileri ve ileriyi hedefleyerek evreni keşfetmesi gerektiğini ve edindiği kıymetli bilgileri herkesle paylaşması gerektiğini söylüyor. Girişimciler ise edindiği pek çok tecrübe ve önemli bilgileri bencil bir tavırla kendilerine saklamak yerine kendisi gibi olmak isteyen yeni girişimcilerle paylaşmalılar. Öğrendiklerini sadece kendine saklayan girişimcilerin bir noktaya kadar ayakta durdukları doğru, ama uzun vadeli bir başarı hedefliyorsanız takım çalışması ve paylaşmanın gücünü hafife almayın!

7. Qui-Gon Jinn: “Çok iyi konuşabilmek daha zeki olduğunu göstermez.”

Jar Jar Binks ve Jinn ölümün kıyısından döndükleri bir sahnede, Jinn, Binks’in çok konuşmasına kızar ve bu sözleri sarf eder. Burada girişimcilere düşen pay ise tabiri caizse “Az laf çok iş”tir. Önemli olan uzun betimlemeler ve özgün güzellemelerle konuşmalar yapmak değil, işi pratiğe dökerek insanları etkilemeyi başarmaktır.

8. Shmi Skywalker: “Güneşin batmasını engelleyemediğiniz gibi değişimin de önünde duramazsınız.”

Küçük ve ürkek bir çocuk olan Analin Skywalker hayallerinin peşinden koşmak için evi ve ailesini terk etmek zorundadır. Analin tereddüt içinde düşünürken, annesi Shmi hayatta her zaman değişimler olacağını ve bundan kaçış olmadığını tatlı dille söyler. Bu yüzden, “comfort zone” denilen alışılan düzeni terk ederek yeni kararlar almak ve bu kararların arkasında durmak kolay olacağa benzemiyor. Ancak bu değişimi göze alan girişimciler sayesinde yenilikler icat ediliyor. Zorlandığınız her yeni kararda değişimin ve gelişimin kaçınılmaz olduğunu kendinize hatırlatmayı unutmayın!

9. Obi-Wan Kenobi: “Beni öldürmeyen şey güçlendirir.”

Dart Vader ile düello yaptığı sırada yenilgiye uğrayan Kenobi, rakibine keskin bir bakış atarak hayal edeceğinden çok daha güçlü bir şekilde geri döneceğini haykırır. Bu şanlı yenilgi, serinin fanlarının kalbinde kalıcı yer edinirken, girişimciler de olumsuz insanların etkisine maruz kalmayarak risk almayı ve pozitif düşünmeyi bilmeli. Yani “yapamazsıncılar”a kulak asmayarak önüne bakmalı ve daha da güçlü bir duruş sergilemeli.

10. Yoda: “Korku seni karanlığa götürür.”

Jedi Konseyi önünde bekleyen Anakin’in korku içinde olduğunu gören Yoda, ona bu telkinde bulunur ve korkusuna yenik düşerse kaybedeceğinin altını çizer. Siz de bu tavsiyeyi kulağınıza küpe ederek cesur kararlar almalı ve korkunun sizi alaşağı etmesine izin vermemelisiniz. Unutmayın, girişimciler dahil hayatta herkesin önündeki en büyük engel kendisidir. Daima daha iyiyi hedefleyin ve umutla çalışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir