Nisan Ayına Özel Kampanya!

Gün Işığının Çalışma Ortamlarına Etkisi

4-levent-levent-ofis-calisma-alani

Her gün sizi yatağınızdan kaldıran ve çalışmaya götüren nedir? Bu sorunun cevabına ışık tutmak isteyen Question and Retain isimli şirket yaptığı son araştırmasında, çalışanların %40’ını etkileyen en önemli faktörün iş yerindeki değer ve desteklenme duygusu olduğunu söylüyor. Bunları %19 ile entellektüel zorluklar ve %12 ile de ödemeler ve faydalar izlemekte.

Ancak bu sadece insanla, işle ya da parayla ilgili değil diyen dünyanın en önemli işyeri etkinliği değerlendiricisi Leesman, fiziksel çalışma ortamının genel olarak çalışanların memnuniyet düzeylerini yükseltmede bir rol oynadığını önermektedir. Dünya genelinde 250.000 çalışan üzerinde yapılan araştırmanın sonucu olarak,  araştırmaya katılanların yüzde 85,1’i, iş yerinin tasarımının önemli olduğunu belirtirken; insanların yalnızca yüzde 56,7’si işyeri tasarımlarının üretken çalışabilmelerini sağladığını düşünüyor.

Çalışma ortamlarındaki verimlilik kaybına yol açan en önemli etkenlerden biri de gün ışığının olmaması. Leeasman’ın yaptığı araştırmaya göre çalışanların %75.8’I gün ışığının onlar için önemli olduğunu vurgularken, %56.9’luk bir oran şuanki çalışma ortamlarındaki ışığın yeterli olduğunu dile getiriyor.

Büyük olasılıkla panjurlarla kaplı pencereleri resmedeceğiniz bir ofis düşünün, dış dünyaya bakışınızı engelleyen ve günışığının dahi ulaşamadığı bir kaçış noktası olmayan. Bundan birkaç yıl önceye kadar suni işığın doğal ışığa oranla daha iyi olduğu yönünde yanlış yönlendirilen bir fikir vardı. Bu kör inanç, 1980’li yıllara kadar, işyerinde hakim olmaya devam etti; bu dönemde ABD yazılım firmaları, katılım ve üretkenlik açısından en zayıf faktörün zayıf ofis tasarımı ve doğal gün ışığı eksikliği olduğunu keşfetti.

Bütün canlıların düzgün çalışabilmesi için ışığa ihtiyacı vardır. Bitkiler fotosentez için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar, çoğu canlı görmek için ışığa ihtiyaç duyar ve insanlar uyku düzenlerini düzenlemek için gün ışığına ve karanlığa ihtiyaç duyarlar. Çoğu hayvan ve bitki, çevremiz ve yaşadığımız güneş ışığından etkilenen biyolojik bir süreç olan günlük ritimle (sarkadiyan) yönetilir. Bu sirkadiyen ritminin bozulması, sağlık ve refahımızı olumsuz etkiler.

Bir ofiste çalışırken, çalışanların refahı, katılımı ve üretkenliği için gün ışığının bir parçası gereklidir. Gün ışığına maruz kalmış bir işyeri, iş stresinin olumsuz etkilerine karşı bir tampon görevi görecek ve genel refahı olumlu olarak etkileyebilecek bir dış görünüm sunar. Örneğin insan odaklı yapılan araştırmalar, yeşillikler ve güneş ışığı gibi doğal elementlerin yakınlığının yaratıcılığı %15 ve verimliliği de % 6 oranında artırdığını gösterdi.

Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı, doğal ışığın bina kullanıcıları üzerine yapılan incelemesinde mevsimlik duygulanım bozukluğunun etkilerini azalttığını, görsel netliği ve renk algılamasını artırdığını, uyku düzenini düzenlemeye yardımcı olan, zihinsel uyanıklığı artıran ve ruh halini geliştirici etkisini ortaya koydu.. Doğal gün ışığı, D vitamini, serotonin ve soğuk algınlığı ve grip önleyebilen melatoninin düzenlenmesini destekler ve böylece insanların gün içindeki verimlilik kaybını azaltır. Bir işyeri araştırması, görünüm kalitesinin ve gündüz ışığının, pencerelere daha yakın oturan çalışanların işe gitme olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Yaz neredeyse geldi ve günlerin uzamasıyla birlişkte gün ışığına maruz kalma süremiz arttı. Durum böyle iken, karanlık, penceresiz binalarda tıkılıp kalmaktansa aydınlık ve verimli çalışabileceğiniz ortamlara yönelmeniz sizin ve iş verimliliğiniz için daha etkili olacaktır. İş dünyasındaki refah seviyesindeki algı gün geçtikçe artarken, çalışanların memnuniyetinde de gün ışığı büyük rol oynamaktadır. İşyeri refahı ile doğal ışık miktarı arasında bir korelasyon vardır. Ancak, gün ışığının gücünü en üst düzeye çıkarmak, maksimum düzeyde yarar kazanılabilmesi için; işyeri çalışma ortamının düzgün olarak dizayn edilmesi ve planlanması gerekir.

Girilen ilk andan itibaren enerjisi yüksek, konforlu ve motivasyonu artırıcı etkisi ile siz de Levent Ofis’teki yerinizi almaya hazır mısınız? Hemen tıkla, verimli, konforlu ve gün ışığı alan ofisler de çalışma keyfini yaşa!  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir