Nisan Ayına Özel Kampanya!

Girişimcilik Kitap Önerileri

girisimcilik-kitap-onerileri

Kendi işinin patronu olma hayali, girişimcilik kavramının orjinidir. Herhangi bir konuda projesi ya da fikri olan kişiler, elini taşın altına koyarak risk alır ve aklındaki işi realize etmeye çalışır. Ciddi miktarlarda yatırım gerektiren yeni bir iş kurma fikri, birçok kişi için ürkütücü görünse de heyecanını yitirmeyenler kendini geliştirmek için girişimcilik hakkında kitaplar okuyarak başkalarının deneyimlerinden faydalanabilir. 

Girişimciliğin temelinde pazarlama ve satış bilgisi olmalıdır. Pazarlama ve satış konusunda yüzyıllardır değişmeyen kült bilgiler olduğu gibi çağın dinamiklerine göre değişen verileri de öğrenmek gerekir. Başlangıçta davranış bilimlerinden satın alma güdülerini nelerin tetiklediğine, ön muhasebeden ülke kanunlarına kadar en temel dersleri bilmek hayat kurtarıcıdır. Girişiminiz henüz düşünce ve tasarım aşamasında ise öncelikle akademik nitelikteki kitaplardan temel bilgileri almalısınız. Daha sonra hangi alanda girişim düşünüyorsanız o alandaki kitaplara yönelmeniz tavsiye edilir.

E-ticaret gibi internet tabanlı işler için yazılan girişimcilik ile ilgili kitaplar daha çok yeni nesil yayınlardır ve güncel bilgiler içerir. Fiziki bir mağaza, ofis, kafeterya ya da restoran tipi işler için farklı tecrübeleri paylaşan kitaplar önerilir. Daha ileri seviyeler için hem fiziki işletmeler hem de çevrimiçi mağazacılık, pazarlama ve satış konularında bilgi sahibi olmanız gerekir. Günümüzde binlerce fiziki mağaza sadece çevrimiçi satışlarla ayakta durabilecek durumdadır ve değişimle dönüşüm girişimciliğin esasıdır. Kişisel gelişimin birinci kuralı tecrübe ise ikinci kuralı da okumaktır. Okuyarak kendine yatırım yapmak isteyenler için verimli içeriklere sahip olan en iyi girişimcilik kitapları hakkındaki önerileri derledik. 

 

  • Yalın Yeni Girişim – Eric Ries

Bu kitabı, başlangıç noktasında yoğun bir belirsizlik yaşayan yeni girişimcilere öneriyoruz. Özenle hazırlanmış teşvik edici pratik tavsiyeler veren yazarın teorileri sahada da kanıtlanmış verilerden oluşuyor. Belirsizliğin dağılmasıyla önündeki yolu daha net gören girişimci adaylarının işletmelerini nasıl büyüteceği ve küresel pazara nasıl dahil olacağıyla ilgili başarılı tavsiyeler veriyor. 

 

  • Sil Baştan – David H. Hansson, Josan Fried

Hem yeni girişimcilere, hem deneyimli yöneticilere hem de sadece meraklısına yazılmış çok yönlü bir kitap. Baskı rekorları kıran yayınlar arasında ve farklı bir bakış açısı kazanmak için okunmalı.

 

  • Mor İnek Farklılaşarak İşinizi Dönüştürün – Seth Godin

Girişimciliğe ilgi duyan herkesin mutlaka duymuş olduğu Mor İnek felsefesi, işletmesi çok yoğun olan sektörlerde diğerlerinden nasıl ayrışarak fark yaratabileceğiniz hakkında ipuçları veriyor. Dünyanın en çok okunan yazarları arasında olan Seth Godin, yeni girişimciler kadar mevcut işletmelere de yön verecek fikirler sunuyor. 

 

  • İknanın Psikolojisi – Robert Cialdini

Prof. Robert B. Cialdini’nin akademik hayatı boyunca yaptığı araştırmaları, teorik anlatımlar ve pratik deneylerle ispatlanmış ikna tekniklerini derlediği bir başvuru kitabıdır. Her sektör için kullanılabilir yöntemlerle hem iş hayatında hem de günlük hayatta bir adım önde olmanızı sağlayacak teknikleri öğrenebilirsiniz. 

 

  • İş Modeli Üretimi – Yves Pigneur, Alexander Osterwalder

İnovasyon teknolojileriyle ilgilenen girişimciler için yeni nesil yöntemleri bir araya getiren bu kitapta fikirleri nasıl hayata geçireceğinizle ilgili altın bilgiler bulabilirsiniz. Sıfırdan bir iş modelinin nasıl üretileceği, tasarım aşaması, prototip hazırlama, deney ve uygulama gibi birçok konuyla birlikte mevcut ürünlerin revize edilmesiyle ilgili yönlendirmeler de var. 

 

  • Neden Satın Alırız? – Paco Underhill

En çok satan girişimcilik kitap önerilerinde Paco Underhill ismine sıklıkla rastlayabilirsiniz. Günümüzde çok sayıda işletme sahibi onun tavsiyeleriyle yepyeni bir imaj yaratarak müşteri kitlesini genişlettiğini iddia ediyor. Müşteriler işletmenize geldiğinde neden alışveriş yapıyor? Nasıl yapıyor? Nelerle ilgileniyor? Mağazayla ilgili tavandan duvara, zeminden aydınlatmaya, ambalajdan raflara, vitrinden afişlere kadar nelere dikkat ediyor? Fiziki bir mağaza işletiyorsanız bu kitabı listenize almalı ve okumalısınız. Özene bezene hazırladığınız mağaza dekorunuz hakkında belki de çok yanlış giden bir şeyler vardır…

 

  • Yeni Dijital Çağ – Eric Schmidt, Jared Cohen

İnternet tabanlı girişimlere yönelenlerin okumasını tavsiye ettiğimiz Yeni Dijital Çağ, Hillary Clinton ve Condoleezza Rice’ın danışmanı olan Jared Cohen ile Google’ı dünya devleri arasında zirveye yerleştiren Eric Schmidt’in ortak yazımıdır. Bu iki uzmanın tecrübelerinden faydalanmak için kütüphanenizde bulunması gereken önemli bir eserdir. Kitapta teknolojinin geleceği, devletlerin teknolojik geleceği, insanların teknoloji ile sınavları, mahremiyet ve güvenlik sorunları gibi birçok soruya yanıt bulacaksınız. 

 

  • Büyüleme – Guy Kawasaki

Bu kitapta Japon kültüründeki en köklü felsefelerden biri olan doğruluk ve dürüstlük kavramlarının satış ve pazarlama alanında etkin şekilde kullanımı anlatılıyor. Etik kodları el üstünde tutarak müşterileri, iş arkadaşlarınızı, patronunuzu veya diğer insanları nasıl yönlendirebileceğiniz hakkında insani tüyolar alabilirsiniz. Etkileme sanatıyla ilgili gelmiş geçmiş en ‘büyüleyici’ kitap diyebiliriz. 

 

  • Networking – Ertuğrul Belen

Yolun başında olan girişimcilerin ihtiyacı olan girişimcilik kitapları

arasında belki de en stratejik öneme sahip olanı budur diyebiliriz. Utangaçlıktan sıyrılarak iş çevresi oluşturma yöntemleri hakkında tüyoları bu kitaptan öğrenebilirsiniz. Tanışmayı, tanıştırmayı ve tanınma sanatını anlatan yazar, işbirliği yapabileceğiniz çözüm ortaklarınızı nasıl tanıyacağınızı da açıklayıcı bilgilere yer veriyor. 

 

  • Dip – Seth Godin

Seth Godin efsanesinden bir başucu kitabı daha diyebiliriz. 80 sayfalık bu kitapçıkta girişimciliğin en kritik soru ve cevaplarını bulacaksınız. Hangi aşamada ve hangi durumlarda durmanız gerektiği ile asla pes etmemeniz gereken noktaları öğrenmek için bir solukta okuyabilirsiniz. Kitabın ince olmasının sebebi temel bir el kitabı olarak tasarlanmış olması ve mümkün olan en sade şekilde yazılmış olmasıdır.

Biyografilerle Motive Olanlar İçin:

  • Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde – Ashlee Vance

Elon Musk’ın girişimcilik hikâyesinin ve hayatındaki önemli dönüm noktalarının anlatıldığı biyografiyi okuyarak feyz alabilir, girişimcilik yolunda karşılaşacağınız sorunlarla baş edecek motivasyonu yakalayabilirsiniz. Ashlee Vance’in kaleme aldığı Musk’ın girişimleri, hayata dair yeni bakış açıları geliştirmenize vesile olacaktır.

 

  • Steve Jobs – Walter Isaacson

Steve Jobs kuşkusuz gelmiş geçmiş en başarılı girişimcilerden biri. Her başarılı girişimci gibi tuzaklarla dolu yollardan geçerek, defalarca tekrarlanan başarısızlıkları nasıl tecrübeye çevirdiğini öğrenmeniz için etkili bir biyografi. Asla vazgeçmediği hayalleriyle kurduğu işinde nasıl yürüdüğünü, kaç kere düşüp kaç kere ayağa kalktığını okuyarak girişimcilikle ilgili ciddi bir kazanım elde edebilirsiniz. 

 

  • Lüzumlu Adam İshak Alaton / Lüzumsuz Adam İshak Alaton – Mehmet Gündem

Mehmet Gündem’in Lüzumlu Adam’la başladığı İshak Alaton’un müthiş hayat öyküsü, Lüzumsuz Adam kitabıyla devam ediyor. Altüst olmuş bir ailenin küllerinden doğması için azınlık içinde nasıl bir yaşam mücadelesi verildiği, Alaton’un yılmadan nasıl bir azimle çalıştığı, hangi değerlerden manevi destek aldığı ve imza attığı başarılı bir hayatın izlerini taşıyan kitapları okumanızda fayda var. 

 

  • Chanel Efsanesi ve Hayatı – Justine Picardie

Coco Chanel efsanesini anlatan Justine Picardie, 87 yıllık mücadeleden gelen başarıyı anlatırken Gabrielle Chanel’in gizli yönlerini açığa çıkarıyor. Moda dünyasının gerçek yüzünü sergileyen girişimcilik kitabı var olmak için kendini ustaca gizleyen Chanel’in nasıl iktidar olduğunu, şık ve gösterişli imajının arkasında nasıl bir işçi ruhuyla gece gündüz çalıştığını anlatıyor. 

 

  • Hayatım… Bıraktığım Yerden – Sakıp Sabancı

Türk iş dünyasına damgasını vuran en önemli isimlerden biri olan Sakıp Sabancı, 1985 yılında yayınladığı ‘İşte Hayatım’ isimli otobiyografisinden sonra 2003 yılına kadar olanları bu kitapta derlemiştir. Alışılmışın dışında bir patron olan Sabancı’nın hayata bakış açısı, iş disiplini, girişimcilik hikayeleri, başarısızlıkları ve başarılarıyla dolu bu kitabı da mutlaka okumalısınız. Ülkemizin kültürüne göre çok daha anlaşılır tavsiyeler bulacağınız Sabancı’nın kaleminden ömür boyu ibretlik anekdotlar okuyacaksınız.