İşinizi Kolaylaştıracak 10 Gmail Taktiği

hayatinizi-kolaylastiracak-gmail-tavsiyeleri

E-posta servisleri iş dünyasında olduğu kadar özel hayatın da önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Resmi işlerde, bankacılıkta, site veya kurum üyeliklerinde e-posta adresi olmadan işlem yapabilmek neredeyse mümkün değil. Çalışan çalışmayan herkesin sahip olması gereken e-posta kutusunu verimli yönetebilmek için birkaç taktik almakta fayda var… Fonksiyonel özellikleri nedeniyle 1,5 milyardan fazla kullanıcı sayısına sahip olan Gmail, e-posta kullanmaya yeni başlayanların dahi zorluk çekmeyeceği çok sayıda uygulamayla sürekli geliştiriliyor. Siber saldırılara karşı güvenli bir altyapı sunan Gmail için bilmeniz gereken bazı taktikler bulunmakta. Gmail hesabı nasıl açılır veya Gmail şifre nasıl değişir gibi temel sorulardan başlayarak önemli ipuçlarını buradan inceleyebilirsiniz.

  1. Yeni bir e-posta adresi almak: Gmail adresi nasıl alınır diye kara kara düşünmenize gerek yok; çünkü sistem Türkçe diliyle optimize edilmiş durumda. Ülkemizden bağlandığınız IP otomatik olarak algılanır ve sizi Türkçe sayfayla karşılar. Karşınıza çıkan sayfadaki formu doldurup telefon numaranızla eşleştirme yapmanız gerekir. Telefon numaranızı doğru girmek, güvenlik adımları için önemli bir işlemdir. Farklı cihazlardan bağlandığınızda size giriş kolaylığı sağlanırken, tanınmayan cihazlardan veya farklı lokasyonlardan yapılan girişlerde uyarı bildirimi alırsınız. Hesabınızı hızlı şekilde inaktif ederek koruma şansınız vardır. Telefon numaranızı kullanmanızın en büyük avantajı da şifre unutma durumunda karşınıza çıkar. Telefon numaranız Gmail şifremi unuttum nasıl değiştirebilirim paniği yaşamanızı engeller. SMS ya da çağrı modeliyle yeni şifre talebinde bulunma şansınız vardır.
  2. Posta kutusu güvenliği: Gmail nasıl açılır sorusundan sonraki en önemli konu hesap güvenliğidir. Elektronik posta kutunuzla ilgili en kritik nokta da şifre işlemleridir. Chrome kullanıyorsanız sisteminiz size ileri seviye bir parola önerecektir. Şifrelerinizi otomatik olarak kaydediyor ve her zaman aynı bilgisayardan giriş yapıyorsanız bu adımları onaylayarak devam edebilirsiniz. Farklı cihazlardan oturum açmanız gerekiyorsa sık sık Gmail şifremi unuttum ne yapmalıyım sorusuyla çırpınabilirsiniz. Parola hatırlamanın en güzel yolu kendi oluşturduğunuz parolayı kullanmaktır. Hem ileri seviye olsun hem de kendim oluşturayım dediğiniz zaman uymanız gereken kuralları dikkate almalısınız. Oluşturacağınız parolada büyük ve küçük harflerle beraber rakamlar ve geçerli olan noktalama işaretlerinden bir veya birkaçı bulunmalıdır. Hesabınızın tehlikede olabileceği durumlar için Gmail şifre nasıl değiştirilir bilmeniz gerekir. Kontrol panelinde bulunan ayarlar menüsünde hızlı ve güvenli şekilde parolanızı değiştirebilirsiniz. Fakat şifrenizi unuttuğunuz zaman kontrol paneline girme şansınız yoktur. Gmail şifre unuttum ne yapmalıyım sorusu gündeme geldiği anda cep telefonunuzla e-posta hesabınızı senkronize etmek hayat kurtarıcıdır. Senkronizasyon işlemi cihazınızı kaybettiğiniz zaman bulmayı veya çalındığı zaman kapanmasını sağlayarak kişisel verileri koruma altına almanızı da sağlar.
  3. Kişiler ve telefon rehberi yönetimi: Gmail portalı e-posta dışında farklı hizmetler de sunar. Karşılıklı iki veya daha fazla kişinin görüşmesine olanak tanıyan video konferans uygulaması, ses kaydedicisi, telefon rehberi arşivi ve e-posta iletiminde bulunduğunuz kişileri arşivleme özelliği taşır. Kişiselleştirilebilir akıllı ayarlar sayesinde Gmail kişiler nerede veya Gmail’de rehber nerede diye uzun uzun aramanıza gerek kalmaz. Kendi tarzınıza göre düzenleyebileceğiniz arayüz modeline göre ekranın istediğiniz tarafında yer alabilir. GSM numarası senkronizasyonu cihaz üzerindeki teknik kayıplardan olumsuz şekilde etkilenmemek için burada da devreye giriyor. Rutin olarak yedekleme yapan sistem, ani kayıplarda rehberinizdeki kişilere ulaşmanızı sağlarken, gün içinde ihtiyaç duyduğunuz zaman portal üzerinden mesajlaşmaya ve görüntülü görüşmeye izin verir. Gmail’de telefon rehberi nerede diye aramamak için ayarlar menüsündeki kişiler eklentisini aktif hale getirip alışkanlıklarınıza göre ekranın sağında ya da solunda görünmesini sağlayabilirsiniz.
  4. Gmail’de arşive nasıl ulaşılır? Gmail size benzersiz bir arşivleme hizmeti sunar. Posta kutusu üzerindeki çalışmalarınızdan hareketle daha gelen kutusunda sizin için önemli olabilecek iletilerle reklam iletilerini ayıklamaya başlar. Kişiselleştirilebilir sekmelerle her gelen postayı türlerine göre ayırabilirsiniz. Etiketleme sistemiyle dilediğiniz gibi klasör oluşturabilir, istediğiniz sekme içindeki dosyayı veya iletiyi Gmail arşiv nerede diye düşünmeden arama çubuğu yardımıyla bulabilirsiniz. Ana ekranda kalabalık yapan fakat sonradan ihtiyaç duyacağınız dosyaları ikonik etiketlerle işaretleyebilir veya hiçbir işaret eklemeden komut vererek genel arşive gönderebilirsiniz. Peki Gmail’de arşivlenen mailler nerede saklanıyor ve Gmail’de arşive nasıl ulaşılır? Gmail üzerinde arşivle komutu verdiğiniz hiçbir posta silinmez. Bulut teknoloji kullanan portalda her kullanıcı ayrılmış özel bir data alanı bulunur. İkon etiketiyle işaretlediğiniz postaları geri çağırmak için ‘Yıldızlı Postalar’ butonuna tıklayabilirsiniz. Herhangi bir postaya ulaşmak için özel olarak Gmail de arşiv nerede diye aramanıza gerek yoktur. Postayı gönderen kişi, firma adı, tarih veya içerikteki kelimelerden bir ya da birkaçını kullanarak saniyeler içinde geri çağırabilirsiniz. Hangi arşivi kullandığınızı hatırlamıyorsanız tüm dosyalar seçeneğini işaretleyerek arama yapabilirsiniz. Ayrıca çöp kutusu ayarlarını değiştirmediğiniz sürece silinen postalar 30 gün boyunca saklanmaya devam eder. Bu süre zarfında ihtiyaç duyduğunuz postayı çöpten geri alabilir, yanlışlıkla silerseniz de anında geri çağırabilirsiniz.
  5. Gmail hesabı nasıl kapatılır? Tema ve ayarları kişiselleştirdikten sonra sisteme kolayca adapte olabildiğiniz için hızlıca alışıyorsunuz. Fonksiyonel menüler ve arayüz nedeniyle kolay kolay Gmail hesabı nasıl silinir diye düşünmüyorsunuz. Yine de herhangi bir nedenle elektronik posta hesabınızı kapatmak veya tamamen sistem üzerinden kaldırmak istediğiniz zaman sağ üst köşedeki yardım menüsünün yönergelerini takip edebilirsiniz. Yardım arama çubuğuna Gmail nasıl silinir ya da Gmail nasıl kapatılır diye yazmanız yeterlidir. Hızlı ulaşım için önünüze link ve yönergeler açılır. Hesabınızı kapatırken portalı neden terk etmek istediğiniz sorulur. Gmail bu verileri sistemi geliştirmek için kullanarak memnun olmadığınız durumları iyileştirir. Bir hesabı tamamen kaldırdığınızda o hesaba bir daha erişme şansınız olmaz. Kullanıcı adınızı yeniden almanız söz konusu değildir ve bir daha başkası için de aktif edilmez.
  6. Kişiye özel şifreli mesajlaşma: Gizli kalması gereken özel yazışmalarınız için karşı tarafa SMS ile kod gönderilir. Kodu giremeyen hiç kimse iletiyi okuyamaz. Benzer şekilde ayarlama yaptığınız zaman gönderdiğiniz ileti belirlediğiniz sürenin sonunda kendi kendini imha eder. Hiçbir şekilde geri alınamaz. İleti gönderdiğiniz kişi kodu yanlışlıkla silerse kendisinin yapacağı bir şey yoktur. Aynı postayı tekrar göndererek yeniden SMS şifresi oluşturmanız gereklidir.
  7. Gmail kuyruğa alındı ne demek? Gönderdiğiniz elektronik iletilerin ardından ‘kuyruğa alındı’ bildirimi çıkabilir. Hata olarak algılanan bu sorun aslında bilgilendirme amacıyla ortaya çıkar. Genellikle yavaşlayan ağ ya da upload işleminin tamamlanmamış olması nedeniyle ileti beklemededir. Seri posta gönderimlerinde geniş boyutlu dosya eki varsa her birinin buluta yüklenmesi ve karşı tarafa iletilmesi internet hızıyla orantılıdır. Kısa bir süre beklediğiniz zaman Gmail bu işi kendi kendine çözer ve iletim işlemi tamamlar.
  8. Gmail’den nasıl çıkış yapılır? Paylaşımlı bilgisayarlardan kişisel veya işle ilgili e-posta servislerine girdiğinizde hesabınız açık olarak kalır. İşiniz bittiği zaman mutlaka profilden çıkış almanız gerekir. Sağ üstte avatar ikonu olan menüye tıklayarak ‘oturumu kapat’ butonuna tıklamanız çıkış almanız için yeterlidir. Gmail, unutkanlıklara karşı bu duruma işlevsel bir çözüm getirmiştir. Cep telefonunuzdan veya başka bir bilgisayardan hesabınıza giriş yaptığınızda, diğer cihazlardaki oturumları kapatmanız için seçenek sunar. Tüm cihazlardan çıkış alarak hesabınızın güvenliği sağlayabilirsiniz. Çıkış aldığınız cihazlar profil tarafından silineceği için yeniden giriş yapıldığında güvenlik bildirimi alırsınız. İşlem size aitse bildirime dönüş yapmanız gerekli değildir. İşlem size ait değilse bildirime dönüş yaparak hesabın kapatılmasını sağlayabilirsiniz.
  9. Takvim senkronizasyonu: Gmail özellikleri cep telefonunuzla senkronize olacak şekilde optimize edilmiştir. Takvim ve ajanda kayıtlarınız elektronik iletilerle eşleşerek randevularınızı, toplantıları ve önemli günleri hatırlatır. Alarm sistemi özelleştirilebilir ve hiçbir etkinliği kaçırmamanız için ön hatırlatma kurulabilir. Bir etkinlik oluşturduğunuz zaman seçtiğiniz takvim ya da ajanda verisini kişi rehberinizle paylaşabilir, etkinlik ayrıntıları hakkında istediğiniz kişilere tek tek veya toplu şekilde bilgi verebilirsiniz.
  10. Gönderilen iletiyi geri alma: Yanlış veya eksik gönderilen e-posta iletilerini geri almanız için ayarlar menüsünden uzatabileceğiniz bir süre tanınır. Gönder butonuna tıkladığınız zaman Gmail postayı anında göndermez ve size geri çağırma amacıyla belirli bir süre daha tanır. Bu süre zarfında aklınıza bir şey gelirse gönderimi iptal edebilir, gerekli düzeltmeleri yaparak yeniden gönderim yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir