Şirket Kurma Maliyeti Nedir?

Şirket Kurma Maliyeti Nedir?

İçinde birazcık girişimcilik ruhu olan herkes muhtemelen şirket kurmayı düşünmüştür ve hatta bazıları denemiştir. Piyasada birçok şirket türü bulunur. Bunların kendi çapında prosedürleri vardır. Öncelikle girmek istediği piyasayı iyice araştıran bir girişimci için şirket kurmanın önünde hiçbir engel yoktur.

Şirket türleri

Piyasada en çok duyulan ve bilinen şirketler limited ve anonim şirketlerdir. Bunların dışında komandit şirketler, kolektif şirketler ve kooperatif şirketler vardır. Peki, bu şirketlerin birbirinden farkları nelerdir? Bu sorunun cevabını maddeler halinde açıklayabiliriz:

  • Anonim şirketler: Şirketin sermayesi paylara bölünür. En az 1 tane pay sahibi ile kurulur ve asgari sermayesi 50.000 TL olmak zorundadır.
  • Limited şirketler: En az 1 tane ortak ile kurulur. Asgari sermayesi 10.000 TL olmak zorundadır.
  • Komandit şirketler: Ticari bir işletmenin belli bir ticaret unvanı altında işletilmek üzere kurulduğu şirketlerdir.  Bazı ortakların sorumluluğu sınırsızken bazı ortakların sınırlıdır. Bu şirketlerde asgari sermaye zorunluluğu yoktur.
  • Kolektif şirketler: Komandit şirketlerde olduğu gibi ticari bir işletmenin belli bir ticaret unvanı altında işletilmek üzere kurulduğu şirketlerdir. Fakat komandit şirketlerden farklı hiçbir ortağın sorumluluğunun sınırlanmamasıdır.
  • Şahıs şirketi: Herkesin rahatça çok düşük maliyetlerle kurabileceği bir şirket türüdür. Tek masrafınız aylık muhasebe ücreti olacaktır.

Şirket kurma maliyetleri

Her şirket türü için şirket kurmanın maliyeti farklı bir şekilde hesaplanır. Fakat genel olarak imza yetkilisi atanması, tasfiye girişi, tasfiye sonu gibi maliyetler ortaktır. Bir limited şirketin kuruluşu için aşağı yukarı 3000-4000 lira arası bütçe gerekirken bir anonim şirket kuruluşu için de yaklaşık aynı bütçe gerekir.

Şirket kurulumu sonrası maliyetler

Şirket kurulumundan sonra daha birçok harcama bizi bekler. Bu harcamaların en başında ofis harcamaları gelir. Gelişen iş hayatında bu konuda pek çok seçenek mevcuttur. Eğer henüz ofis kurmanızı gerektirecek kadar büyük ölçekte bir işletme değilseniz sanal ofis kiralayabilirsiniz. Bu sayede ofis harcamaları bakımından azımsanamayacak ölçüde tasarruf edebilirsiniz.

Sanal ofis kiralamak mı yoksa normal ofis mi?

Basit bir şekilde söylemek gerekirse, eğer kendiniz bir ofis kiralarsanız, içerisine ofis malzemelerinden tutun muhasebe ve iletişim işleri ile ilgilenmesi için sekreterine kadar çok fazla masrafınız olacaktır. Fakat bir sanal ofis kiralarsanız seçtiğiniz sanal ofis paketine bağlı olarak pek çok hizmeti çok düşük ücretler karşılığında alabilirsiniz. Bu paketler aşağı yukarı aylık 200 lira ile 1000 lira arası değişmektedirler ve en dolu paketler genellikle şu hizmetleri içerir:

  • Sekreterlik ve iletişim hizmetleri
  • Gelen müşteriyi ağırlama hizmeti
  • Posta, kargo işleriyle ilgilenme hizmeti
  • Size özel şirket numarası
  • Belirlenen sürelerde kullanılmak üzere toplantı odası hizmeti

Görüldüğü üzere sanal ofis kiralayarak pek çok hizmete çok rahat ulaşabilirsiniz. Tabi ki her işletme sahibinin sanal ofis kiralaması avantajlı olmayabilir. Bunun cevabını verebilecek en doğru kişi işletmenin sahibidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir